Rolada z ciasta francuskiego

 Ciasto francuskie z rodzynkami w rumie, orzeszkami i migdałami 
z domieszką płynnego miodu...



Szybki pomysł na coś słodkiego do kawy. Przygotowanie krótkie, a przepis banalnie prosty...

Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- rodzynki + odrobina rumu do namoczenia
- orzechy włoskie, laskowe
- migdały w płatkach
- 4 łyżeczki płynnego miodu
- 4 łyżeczki płynnego masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy chwilę, aż się przestudzi. Rodzynki zalewamy rumem. Orzechy kruszymy na drobne kawałki.
Ciasto rozwijamy i smarujemy rozpuszczonym masłem. Rozsypujemy rodzynki, orzechy. Całość polewamy płynnym miodem. Zwijamy ciasno ciasto. Wykładamy na blachę tak, aby koniec ciasta znalazł się na spodzie. Górę rolady smarujemy lekko końcówka rozpuszczonego masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C najpierw na najniższą półkę na 15 minut potem przekładamy na wyższą na 30 minut. Kiedy się zarumieni wyjmujemy i czekamy aż przestygnie. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty