Botwina
Młode buraczki z gotowanym jajkiem i chrupiącym tostem...
Składniki:
- pęczek botwiny
- 2x marchewka
- 1x pietruszka,
- 2x średni ziemniak,
- 2x średni ziemniak,
- kawałek selera
- kawałek wędzonego boczku
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- sok z połowy cytryny
- 200 ml słodkiej śmietany
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- jajko na twardo do podania
Przyrządzenie:
W dużym garnku boczek, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki na 8ki, seler i pietruszkę zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Liście botwiny dokładnie płuczemy i siekamy drobno wraz z łodygami. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojoną botwinę. Dodajemy czosnek i sok z cytryny. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę (najpierw część wywaru wlewamy do śmietany - potem wymieszaną śmietanę do całego garnka). Dokładnie mieszamy wlewając.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.Podajemy z tostem z serem lub białym pieczywem. Smacznego :)
Komentarze