Warzywa w sosie beszamelowym
Warzywa pod pierzynką zapieczonego sosu beszamelowego
z mocnym posmakiem gałki muszkatołowej...
Moje ulubione danie, którym się swego czasu zajadałam w nieistniejącej już restauracji Psie Budy, która mieściła się na Kazimierza Wielkiego we Wrocławiu. W końcu wyszły mi tak samo pyszne!
Składniki:
różne warzywa - w tym wypadku kalafior, brokuły i pieczarki
sos beszamelowy
parmezan do posypania
Sos beszamelowy:
masło i mąka pszenna w tej samej ilości,
mleko do uzyskania pożądanej konsystencji,
świeżo starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Warzywa krótko gotujemy we wrzącej wodzie i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki myjemy, obieramy i wkładamy do naczynia. Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, do którego stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie odchodzić nam od patelni dodajemy stopniowo mleka. Ilość uzależniona jest od zagęszczenia, jakie chcemy uzyskać. Warzywa polewamy gotowym sosem, posypujemy parmezanem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok.200 st). W momencie kiedy na warzywach zrobi się przyrumieniona skorupka - są gotowe. Smacznego!
Komentarze