Maliny we własnym syropie
Nie wiem jak Wy, ale ja zaczynam odczuwać już chłód. Oznacza to tyle, ze należy zabrać się do przygotowywania świątecznych podarków dla znajomych i rodziny. Uwielbiam prezenty od serca, samodzielnie wykonane, dlatego też od jakiegoś czasu lubię samodzielnie przygotowywać przetwory, które wręczam swoim znajomym w ramach świątecznych prezentów. Zaczęłam od malin we własnym syropie z niską zawartością cukru. Mam nadzieję, że wyszły smakowicie w sam raz do zimowej herbatki!
Skład:
ok. 1 kg malin
ok 0,5 szkl. cukru
Przygotowanie:
Maliny na przemian przekładamy z cukrem i pozostawiamy na noc, a minimum 2 godziny. Gotujemy do wrzenia. Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20min. Wykładamy na ręcznik kuchenny, odwracamy do góry dnem i przykrywamy drugim ręcznikiem. Po wystygnięciu odwracamy. Gotowe! Teraz tylko opisać, a w grudniu ładnie przybrać i wręczyć, jako prezent!
Komentarze