Sos śmietanowy z kurkami
Miałam ogromną ochotę na kurki i ziemniaki... Oczywiście wyszły z tego ziemniaki polane sosem śmietanowym z kurkami. Pyszności! Spróbujcie sami!
Składniki:
- 1 mała cebula
- 250 g kurek
- 100 ml śmietany 18 %
- 2/3 szklanki mleka
- 2-3 łyżki masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy kurki w całości (większe sztuki przecięte na pół), podsmażamy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Śmietanę mieszamy z mlekiem i wylewamy na patelnię. Całość doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotujemy i gotowe! Smacznego!
Komentarze