Sos śmietanowy z kurkami


Miałam ogromną ochotę na kurki i ziemniaki... Oczywiście wyszły z tego ziemniaki polane sosem śmietanowym z kurkami. Pyszności! Spróbujcie sami!


Składniki:

- 1 mała cebula 
- 250 g kurek
- 100 ml śmietany 18 % 
- 2/3 szklanki mleka 
- 2-3 łyżki masła 
- 1 czubata łyżka mąki pszennej 
- sól 
- pieprz
Przygotowanie:
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy kurki w całości (większe sztuki przecięte na pół), podsmażamy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Śmietanę mieszamy z mlekiem i wylewamy na patelnię. Całość doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotujemy i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Ola pisze…
uwielbiam, kremowy i aksamitny... pasuje praktycznie do wszystkiego ;)
Unknown pisze…
Od początku sezonu miałam ochotę na jakąś potrawę z kurkami,a ten sos na pewno jest wyśmienity.
Anonimowy pisze…
Kurki znakomite!!! Podałam je z włoskim makarone typu średnie wstążki. Talerze po tym daniu "same się umyły". Przepis okej!!!! Melisa
Anonimowy pisze…
Naprawdę pyszny :)

Popularne posty