Pierś kurczaka z brokułem

 Pierś kurczaka w koperku podana z brokułem z migdałami...
                          

Składniki: 
- pierś z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, koperek,  czosnek granulowany
- 3-5 różyczek brokuła
- garść migdałów w płatkach

Przygotowanie:
Kurczaka przyprawiamy i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 185 st. Kurczaka zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na piekarnika na ok. 15-20 minut (ja wolę mocno wypieczoną, więc trzymam dłużej). 
Wstawiamy lekko osoloną wodę na palnik. W momencie, kiedy zacznie się gotować wrzucamy brokuły do garnka i przykrywamy. Widelcem sprawdzamy czy brokuły są już gotowe poprzez wbicie widelca w nasadę różyczki (najtwardsze miejsce). Kiedy widelec wchodzi nam z lekkim oporem - brokuły są gotowe. Odcedzamy.
Na suchą, nagrzaną patelnię wysypujemy płatki migdałów i cały czas mieszając czekamy, aż się zarumienią (uwaga, łatwo jest je spalić!). Zdejmujemy z palnika i posypujemy odcedzone brokuły.

Smacznego! :)

Komentarze

Pieknie sie prezentuje!
Kocham zdrowe jedzonko <3
Anonimowy pisze…
od kiedy kurczak jest zdrowy? chyba ze taki ekologczny albo hodowany na na naturalnym pokarmie ale w sklepach takiego nie uswiadczy...same antybiotyki i sterydy....to nie jest zdrowe...lepszy jest indyk bo nie kumuluje tego wszystkiego w miesniach tylko wydala
Majeczka/Belka pisze…
Jakby wdać się w dyskusję to w dzisiejszych czasach nie ma czegoś takiego jak "zdrowe jedzenie" i nawet zasugerowany indyk do niego należał nie będzie ;) W moim mniemaniu i wiedzy dotyczącej tego jak i czym ludzie się odżywiają pozostanę przy nazwie "zdrowy posiłek" :)
Niezły pomysł. zrobię na pewno :) Polecam pierś z kurczaka panierowaną w płatkach owsianych i otrębach! MMm pycha! kobietynasilowni.pl tu znajdziecie przepis. Dietetycznie i zdrowo :)

Popularne posty