Placek z gulaszem

 Placek na wiórkach z gulaszem na ostro...



Placki ziemniaczane (duża patelnia):
- ziemniaki
- cebula
- mąka
- jajko
- sól i pieprz
Gulasz:
- mięso gulaszowe z szynki
- papryki różnokolorowe
- cebula
- papryczka chili (odrobina)
- puszka pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, cząber
- nieco mąki do zagęszczenia
- olej do smażenia
- ewentualnie można dodać: pieczarki, kukurydzę, ziemniaki, fasolę.
Przygotowanie:
Placki przygotowujemy i robimy jak standardowe placki smażone tylko na jedną dużą patelnie przypada nam tutaj jeden placek. Najlepiej smakują mi wiórki zrobione z ziemniaków, w takiej postaci zasmażane.
Mięco smażymy na odrobinie oleju, dodajemy cebulę lekko przyprawjając przyprawami. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy pomidory, przyprawy, chili i wszystko zalewamy wodą (aby przykryła składniki w garnku). Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie się delikatnie rozpadać podczas gryzienia. Dodajemy koncentratu do smaku, ewentualnie dodajemy więcej odpowiadających nam przypraw. Zagęszczamy mąką i wywarem z garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu. Czas przygotowania ok. 1,5h (ze względu na gotowanie).

Komentarze

Fajny przepis, to jedno z moich ulubionych dań. Trzeba będzie zrobić taki placek wg. przepisu i spróbować.

Popularne posty