Kluski śląskie
Kluski śląskie...
Sposób na gotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Kluski śląskie szybko można przygotować i podać z mięsnym gulaszem lub samym sosem. Dla mącznego łasucha, takiego jak ja, to prawdziwa uczta :)
Składniki:
gotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce ziemniaki uklepujemy na równo, dzielimy nożem na 4 równe części. Jedną częśc wyjmujemy i miejsce po ziemniakach wypełniamy/uzupełniamy w tej samej ilości mąką ziemniaczaną. Wszystko dobrze mieszamy. Z uzyskanej masy tworzymy kulki i robimy mały dołek.
Wodę gotujemy w garnku, lekko solimy. Do gotującej się wody wrzucamy kluski. Są gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię. Smacznego!
Komentarze