Klopsiki z indyka

Gotowane klopsiki


Składniki:
mięso mielone z indyka
papryczka chili
czosnek
jajko
bułka (mała)
1 mała cebula
pieprz, sól
koperek
odrobina oleju
mąka do obtaczania

Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Cebulę obieramy, siekamy drobno, szklimy na oleju i dodajemy do miski z mięsem. Chili drobno siekamy i dodajemy do miski. Czosnek zgniatami i dodajemy do miski. Dodajemy jajko, pieprz, sól i wyrabiamy masę. Z masy formujemy małe kulki i obtaczamy w mące. W rondlu gotujemy osoloną lekko wodę i ostrożnie wrzucamy przygotowane kulki do zagotowania. Do wywaru dodajemy koperek. Sos zagęszczamy odrobiną mąki. Na małym ogniu gotujemy ok. 30min. Podajemy z dowolnym dodatkiem - makaronem, ryżem, ziemniakami... Smacznego.

Komentarze

Sprawdzony drób pisze…
Uwielbiam połączenia drobiu i makaronu, a szczególnie indyka. Wydaje się, że indyk to tylko z ziemniakami, ale Ja jestem zwolenniczką makaronów:D Przepis uderzył w mój gust kulinarny :D

Popularne posty