Pizza domowa na przepysznym spodzie
Chrupki spód, a na górze kładziesz to na co masz ochotę :)
Zawsze wychodzi!
Składniki ciasta:
0.5kg mąki
1 łyżka oliwy
40g drożdży
1 szkl. ciepłej wody
szczypta soli
Do metalowej miski wsypujemy mąkę dodajemy sól i oliwę. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy na formę. Ciasto wcześniej nie podpiekamy. Bezpośrednio na surowe wykładamy wszystkie składniki, jakie chcemy, aby zawierało, pamiętając o wcześniejszym posmarowaniu koncentratem pomidorowym z przyprawami . Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Pieczemy pizzę około 30-40minut.
W tym wypadku góra:
koncentrat pomidorowy do posmarowania spodu
zioła prowansalskie
starty ser żółty
pokrojone w plasterki białe kiełbaski
ser feta pokrojony w kostkę
3 posiekane jajka na twardo
kukurydza
oliwki zielone
Komentarze