Sałatka jarzynowa
Uwielbiam ją. W rodzinie zawsze było wiadomo, że jeśli impreza rodzinna z moim udziałem to sałatka jarzynowa musi być na stole i cała należy do mnie!
Robię ją na różne sposoby. Poniższy skład jest wersją podstawową, do której często dodaję np. fasolkę czerwoną i białą. Osobiście nie przepadam za wersją z jabłkiem, dlatego go nie używam w tym przepisie, lecz jeśli taka wersja bardziej Ci odpowiada - również możesz go dodać.
Składniki:
puszka groszku
puszka kukurydzy
1 duża cebula
2 duże ziemniaki
2 duże marchewki
2 średnie pietruszki
pół selera
4 średnie ogórki konserwowe
4 jajka
majonez
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa surowe (ziemniak, marchewka, seler, pietruszka) gotujemy w wodzie lekko osolonej. Jajka gotujemy w osbnym garnku, na twardo. Składniki z puszek odcedzamy.
Cebulę, ogórki kroimy w drobną kostkę. Warzywa ugotowane obieramy i kroimy w kostkę. Jajka odcedzamy, studzimy, obieramy i również kroimy w kostkę.
Wszystko gromadzimy w jednym naczyniu. Dodajemy sól, pieprz, majonez i mieszamy. Gotowe.
Podanie:
Sałatkę można podawać w jednej misce do nakładania łyżką lub na płaskiej tacy, jako gałki wykonane łyżką do lodów.
Komentarze