Domowy budyń
- 8 żółtek
- 250g cukru
- 125g mąki
- laska wanilii lub kakao - w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać
Przygotowanie:
1. Mleko gotujemy (z laską wanilii, jeśli ma być waniliowy).
2. Do miski wbijamy 8 żółtek. Dodajemy cukru i ucieramy na kogel-mogel. Masa kiedy zrobi się 3x większa to wiadomo, że jest dobrze ubita. Do masy dodajemy przesianej mąki. (jeśli ma być czekoladowy to z mąką dodajemy kakao), mieszamy. Do masy wlewamy powoli połowę wrzącego mleka cały czas mieszając trzepaczką.
3. Resztę mleka gotujemy dalej. Do wrzącego mleka wlewamy masę, stale mieszając i gotujemy na wolnym ogniu, nadal mieszając aż do momentu, aż się zagęści. Następnie pozostawiamy w spokoju, gotując chwilę, do uzyskania wulkanów.
4. Przelewamy do naczynia.
Komentarze