Kompot z jabłek

Podstawowy przepis na wykorzystanie nadmiernej ilości jabłek, 
której mimo szczerych chęci nie można już przejeść...


Składniki:
jabłka
cytryna
cukier
woda

Nie bawimy się w żadne skale pt. "ile czego". Jakby babcia powiedziała - "ile się ma i się chce, tyle się robi". Zasada prosta - jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne, a resztę kroimy w kostkę, półksiężyce, czy kto jak woli. Wszystko pakujemy do garnka. Wielkość garnka określamy na podstawie ilości jabłek. Jabłka powinny zajmować około 1/4 objętości. Pozostałe 3/4 zalewamy wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz dosypujemy cukru (na początek nieco mniej - pamiętaj, zawsze możesz cukru dodać!). Całość gotujemy. Po zagotowaniu próbujemy czy odpowiada nam smak. Jeśli za mało cukru - dodajemy więcej i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy na ciepło lub na zimno.


Komentarze

Popularne posty