Muffiny z bananem i płatkami owsianymi


Miałam w kuchni banany, które szkoda było mi wyrzucić, a z drugiej strony do jedzenia i delektowania się nimi było już nieco za późno. Postanowiłam je wykorzystać do muffin, których przepis miałam dawno spisany gdzieś na jakiejś kartce. 

Składniki suche:
1,5 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka płatków owsianych 
1/2 lub 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodyczy, jaką chcemy uzyskać, gdyż przy 1/2 szklanki muffiny wychodzą mało słodkie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki soli 
Składniki mokre:
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka rozgniecionych bananów

Powyższe składniki zmieściły mi sie do 6 foremek po 160ml każda.

Przygotowanie:
Składniki suche: Łączymy wszystkie składniki suche: mąkę, płatkami owsiane, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy. 
Składniki mokre: Do miski wbijamy jajko, lekko roztrzepujemy. Następnie dodajemy mleko, olej, aromat z wanilii. Mieszamy. Dodajemy obrane i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy. 
Połączenie składników: Teraz łączymy suche z mokrym - masę sypką z masą "bananową". Mieszamy całość drewnianą łyżką lub plastikową łopatką. Nie mieszamy zbyt długo, jedynie tyle, aby suche składniki pokryły się mokrymi. Jeśli są grudki - nie przejmujemy się nimi. Teraz niespiesznie przystępujemy do wykładania foremek papierem, dając tym samym czas płatkom owsianym, aby napęczniały.
Wykładanie foremek: Formę do muffinów wykładamy gotowymi papierowymi foremkami lub kwadratami z papieru do pieczenia, które przygotowujemy sami. Wszystkie napełniamy po równo ciastem. Jeśli chcesz uzyskać duże wierzchy"grzybki" - napełnij foremki w całej wysokości, zostawiając jedynie niewielki odstęp od końca foremki. Jeśli foremki mamy osobno, nie wytłoczone na jednej formie - układamy wszystkie foremki na większej płaskiej tacy z zachowaniem odstępów, aby bez problemu podczas pieczenia mogły tworzyć się charakterystyczne dla muffin "grzybki".
Pieczenie: Pieczemy w temperaturze ok. 200°C przez około 30-35 minut na środkowej półce.

Komentarze

Anonimowy pisze…
Uwielbiam owsiane muffiny! Banan, wanilia, cynamon - pycha :D
Majeczka/Belka pisze…
Nie dziwię się. Też po tym razie zostałam ich fanką i już szykuję się na kolejne pomysły! Serdecznie dziękuję za pozostawiony ślad i zapraszam ponownie :) Pozdrawiam!
gin pisze…
Musiały być pyszne, takie mini wersje chlebka bananowego :)
Majeczka/Belka pisze…
Jeszcze są - ostatnie sztuki :) Wspaniałe do porannej kawy! Wspaniały początek dnia! :) Dziękuję za wizytę i pozdrawiam serdecznie!

Popularne posty