Tarta z cukinią i cebulką
Składniki:
paczka ciasta francuskiego
cukinia
cebula
olej/oliwa
sól, pieprz, carry
jajko
2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Jajko mieszamy ze śmietaną i carry, dodajemy przyprawy.
Cukinię obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni, na oliwie podsmażamy mocno cebulę i cukinię. Cebula musi być mocno brązowa, cukinia pozbawiona wody.
Ciasto przekładamy do formy do tart. W piecu nagrzanym do 180 st.C podpiekamy ciasto, które wcześniej nakłuwamy widelcem. Jak urośnie, wyjmujemy i wykładamy na nie farsz.
Całość zalewamy wymieszanym jajkiem ze śmietaną i carry. Wstawiamy znów do piekarnika. Jak się zetnie, a ciasto bardziej podpiecze całość jest gotowa.
Komentarze