Biszkopt - sprawdzony!!!


Przepis wykorzystany przeze mnie kilkadziesiąt razy. Jest to baza do wszelakich ciast jakie tylko przychodzą mi do głowy. Polecam serdecznie!

Składniki:
6-7 jajek (mniejszych więcej)
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. 
Piekarnik nastawiamy na góra-dół, na 180°C.
Przygotowujemy odmierzone składniki.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 min.. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.

Przepis ze strony: domowe-wypieki.pl

Komentarze

Popularne posty