Ciasto z jabłkami
Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto z jabłkami, które wspaniale komponuje się z kawą i herbatą.
Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
4 szklanki mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże lub 4 mniejsze jabłka
cukier wanilinowy
Sposób przygotowania:
W pojemnikach przygotuj sobie wszystkie odmierzone składniki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki i kroimy w kawałki, grubsze plasterki. Dodajemy do nich cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy.
Piekarnik włączamy na góra-dół, 170 stopni.
Jajka z cukrem ucieramy mikserem do czasu, aż zacznie bieleć.
Dodajemy następnie olej i miksujemy, aż masa stanie się jednolita.
Po chwili dodajemy połowę mąki oraz połowę mleka. Miksujemy, aż masa będzie jednolita.
Dodajemy resztę mąki i mleka, tym razem dodając również proszek do pieczenia. Czekamy, aż masa będzie jednolita.
Ciasto przelewamy do przygotowanej blachy. Jabłka rozkładamy po całej powierzchni masy, następnie lekko wgniatamy w masę, aż jabłka zrównają się z poziomem masy, ale na tyle, że będą dobrze widoczne.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 min.
Komentarze