Czekoladowe sakiewki

Kruche sakiewki z ciasta francuskiego skrywające czekoladę 
o chrupkiej z wierzchu skórce i rozpływającym się wnętrzu...


Składniki:
- ciasto francuskie
- czekolada (w tym wypadku mleczna)

W mojej lodówce bardzo często gości ciasto francuskie, które przydaje się, kiedy mam ochotę na coś słodkiego lub spodziewam się gości, których z racji - po babci - lwowskiej duszy muszę ugościć, nakarmić, poczęstować, dać skosztować coś do kawy... :). W każdym razie - uwielbiam wtedy upiec czekoladowe sakiewki. 
Przygotowanie jest banalne. Potrzebujemy ciasto francuskie i czekoladę (mleczną lub gorzką ). Ciasto kroimy na kwadraty. Kształtujemy sakiewki z kostką czekolady wewnątrz i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Przepysznie smakują, kiedy są jeszcze ciepłe. 
Do tego ulubiona kawa i dzień jest sympatyczniejszy, a wizyta udana!

Komentarze

Grande pisze…
bardzo fajny pomysł na kształt ciasteczek :) zawsze robiłam takie ciastka w wersji rogalików, ale następnym razem zrobię takie sakiewki :)
Karmel-itka pisze…
urocze ;]
nie ma to jak ciasto francuskie, prawda?
w mog można sobie poprawić humor jakimś słodkim ciasteczkiem.
chantel pisze…
gdy na studiach nie było szczególnych warunków na pieczenie w mieszkaniu, to czasem uświetnialiśmy sobie wieczór takimi rogalami z czekoladą, bądź kremem ;) szybko, sprawnie i smacznie :)
Unknown pisze…
robilam sa pyszne:)

Popularne posty