Czekoladowiec
Czekoladowo-czekoladowy placek czekoladowy :)
Skład:
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
200g margaryny
200g kwaśnej śmietany
160g drobnego cukru
4 jaja
180g mąki tortowej
miękka margaryna
mąka krupczatka lub bułka tarta do blachy
2 opakowania lentilek
Przygotowanie:
Do niewielkiego garnka wlać zimną wodę i zagotować. Do mniejszego rondelka włożyć połamane na kawałki obie czekolady i dodać pokrojoną margarynę. Rondelek z czekoladą wstawić do garnka z gotującą się wodą, składniki podgrzewać, mieszając, aż się rozpuszczą. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Rondelek z czekoladową masą wyjąć z kąpieli wodnej. Wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Wlać do masy czekoladowej, wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
Przygotować głęboką blachę o wymianach ok 22x34cm. Spód i boki posmarować miękką margaryną, oprószyć mąką lub bułką tartą, nadmiar mąki wysypać. Na blachę wlać ciasto i wygładzić, np. silikonową szpatułką.
Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Na cieście rozłożyć lentilki. Placek wstawić do piekarnika, piec ok. 40min. Wyjąć, wystudzić i pokroić na kawałki.
Przepis wypróbowany z "Sól i Pieprz", marzec-kwiecień 2/2013
Komentarze