Mielone z żółtym serem i pietruszką
Mielony w nieco niestandardowym wydaniu, bo z dodatkiem sera żółtego...
Z wierzchu chrupiący, po przekrojeniu ukazują się wstążeczki roztopionego sera...
0,5 kg mięsa mielonego
kostka sera żółtego
1 bułka
1 jajko
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
pietruszka
sól, pieprz
bułka tarta, olej
Przygotowanie:
Bułkę namaczamy w wodzie i odsączamy. Dodajemy mięso mielone, jajko. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy - wszystko dodajemy do reszty produktów. Do całości dodajemy sól, pieprz, posiekaną pietruszkę. Masę wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na jakieś 20-30 minut.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Przed smażeniem dodajemy ser do masy, wyrabiamy. Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni, na oleju, do uzyskania rumianego koloru.
Komentarze