Pieprz
Kiedyś postanowiłam sobie, że chcę zgłębić swoją wiedzę na temat każdej przyprawy, którą z zamiłowaniem używam w swojej kuchni. Pieprz wydaje mi się tą, od której powinnam zacząć, gdyż jest on przyprawą, którą praktycznie dodaję do każdej potrawy - sosu, zupy, sałatki czy nawet do zwykłych kanapek. Bardzo lubię jego wyrazisty, pikantny smak do tego stopnia, że czasami potrafię z nim przesadzić - przyznaję się bez bicia.
Nadszedł czas na rezlizację postanowień. W ten oto sposób odwiedziłam ogromną ilość stron, aby poznać historię przypraw, w tym pieprzu. Dzięki temu dowiedziałam się, iż był on kiedyś przyprawą, za która płacono złotem. Dzięki niemu Europejczycy szukali drogi na Wschód, więc niewątpliwie jest on ważną częścią zapisaną w historii ludzkości. Obecnie jest on głównie uprawiany w Indiach, ale również Indonezji, Brazylii, Malezji, Wietnamie, a niektóre jego odmiany rosną również w Ameryce.
Owoce pieprzu początkowo są zielone, a ich najbardziej dojrzała forma przybiera kolor czerwony. Praktycznie stosuję każdą odmianę tej przyprawy, w której można wyznaczyć cztery rodzaje:
- Pieprz czarny. Otrzymywany jest z owoców niedojrzałych, następnie suszony i poddawany procesom fermentacji. Niewątpliwie jest on najbardziej aromatyczną odmianą.
- Pieprz biały. Przyznam się, że spośród wszystkich odmian ta najmniej mi odpowiada, gdyż najmniej mi smakuje, a otrzymywana jest z dojrzałych owoców, które obrano ze skórki i wysuszono.
- Pieprz czerwony. Posiada słodko-gorzki smak. Otrzymywany jest z dojrzałych owoców konserwowanych w zalewie solankowej lub occie.
- Pieprz zielony. Najbardziej łagodny. Otrzymowany jest poprzez marynowane w kwasie octowym, mlekowym lub solance niedojrzałych zielonych nasion
Zastosowanie: Nieograniczona możliwość zastosowania, praktycznie do wszystkich potraw, włącznie z deserami. Ważną zasadą jest, iż pieprz ziarnisty dodajemy na początku gotowania, natomiast zmielony i świeży możemy dodać w każdym jego momencie.
Komentarze