Ziemniaki zapiekane z serem


Składniki:
- ziemniaki (im drobniejsze tym lepiej)
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 3/4 szkl mleka
- żółty ser
- odrobina tłuszczu do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 10 min. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy tłuszczem.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem. Ziemniaczki polewamy sporządzoną mieszaniną i posypujemy startym, lub drobno pokrojonym w słupki, żółtym serem.
Wszystko pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 250 st. C przez ok. 20-30 minut.


Smacznego!

Komentarze

Unknown pisze…
...uwielbiam takie zapiekanki...a tak dawno robiłam :)
Majeczka/Belka pisze…
Ja też coś okresowo powracam do zapiekanek! Może to właśnie czas na powrót do starych smaków? Dziękuję za wizytę i komentarz :) Życzę wspaniałych zapachów w kuchni i zapraszam ponownie.
Gosia pisze…
Uwielbiam:) Robię podobne jednak dodaje dużo majeranku:)
Majeczka/Belka pisze…
Oj, majeranek... Uwielbiam i warto pomyśleć o jego dodaniu. Niestety u mnie domownicy za majerankiem nie przepadają, stąd takie jego minimum w moich przepisach... Gosiu, dziękuję za wizytę i komentarz. Pozdrawiam gorąco i zapraszam ponownie :)
Gość:) pisze…
Wygląda fajnie :) pomimo tego, że za bardzo nie przepadam za takimi zapiekanymi daniami.
Majeczka/Belka pisze…
Miło mi to przeczytać :) Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie! :) Miłego weekendu!

Popularne posty