Ciasto jogurtowe z owocami
Kolejne pyszności zaczerpnięte od Iwonki. Podczas świątecznego spotkania mocno musiałam się powstrzymywać, aby nie zjeść całego :) Tym razem Iwonka przygotowała ciasto bez owoców, ale w autenetycznym przepisie owoce są i podobno jest wtedy jeszcze lepsze. Aż trudno jest sobie to wyobrazić, że może być jeszcze lepsze.
• 2.5 szklanki mąki pszennej
• 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1 szklanka jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
• 1 szklanka oleju
• 1 łyżeczka olejku waniliowego
• 3 jajka
• śliwki węgierki
• opcjonalnie (ja nie dodawałam tym razem, ale Wy możecie): przyprawa do dań słodkich, cynamon lub mieszanka przypraw korzennych, migdały, twarożek z Amaretto (to do podania)
Połącz wszystkie suche składniki w większej misce (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy). W mniejszej misce wymieszaj jogurt z olejem, olejkiem waniliowym oraz jajkami. Przelej do naczynia z suchymi produktami. Zamieszaj tylko do połączenia składników. Wylej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż połówki śliwek, skórkami do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40 minut (ja piekłam ok. 1godz i 10 minut) Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem. Świetnie pasuje do niego również szklanka mleka.
Pamiętajcie, że owoce jakie dodajecie do ciasta możecie dowolnie zmieniać, w zależności od sezonu. Wiosną możecie użyć rabarbar lub truskawki, latem bawić się z owocami jagodowymi, morelami, brzoskwiniami. Teraz macie do dyspozycji jabłka, gruszki, śliwki, figi. Zawsze służyć Wam będą owoce w puszce lub kompocie (np. wiśnie). Smacznego!
Komentarze