Ciasto czekoladowe "bez mąki"
Przepyszne ciasto czekoladowe. Niesamowicie wciągające, jeszcze lekko ciepłe, z nieco płynną polewą z wierzchu i chrupiącą skorupką!
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60%)
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki masła
1/2 szkl. mielonych migdałów
3 łyżki mąki
mały cukier wanilinowy (ale nie musi być)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
szczypta soli
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej topimy czekoladę, masło i cukier. Po roztopieniu trochę zostawiamy na polewę :)
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę.
W osobnym naczyniu łączymy migdały, żółtka, mąkę, proszek, cukier i dodajemy rozpuszczoną masę czekoladową. Wszystko mieszamy. Dodajemy pianę i mieszamy. Wlewamy do foremki na keks.
W 180 st.C pieczemy przez 15 min, polewamy pozostawioną polewą, posypujemy prażonymi migdałami (lub nie :)). Gotowe!
Komentarze
1