Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami
Bardzo smaczne ciasto czekoladowe. Puszyste, o wyrazistym smaku czekolady, przełamanej smakiem jabłka. Świetny przepis na ciasto z nutą przypraw korzeniowych.
Składniki:
5 jajek
250g mąki tortowej
200g drobnego cukru
250 ml oleju roślinnego
2 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sody
100g orzechów laskowych
1 kg jabłek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 st C, góra-dół. Przygotować środkową półkę. Przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odważyć poszczególne produkty.
Obrać jabłka i pokroić w półplasterki lub kostkę,
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
Dodać cukier, nadal miksując na puszystą pianę. Dodać po jednym żółtku, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Wlać olej, całość wymieszać szpatułką. Dodać mąkę z resztą suchych składników i delikatnie wymieszać, uważając, aby masa nie opadła. Na koniec dorzucić orzechy wraz z obranymi i pokrojonymi jabłkami.
Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy. Piec ok 50min, sprawdzając od czasu do czasu wykałaczką.
Komentarze
Zapraszam na swojego bloga. Komentarze mile widziane :) https://jaglusia.wordpress.com/
Pozdrawiam i zapraszam https://www.facebook.com/ciastovelove/