Indyk "Tysiąca i jednej nocy"...

"Miejsce pierwsze przyznaliśmy autorce Indyka Tysiąca i Jednej Nocy – ciekawy przepis, smakowicie wyglądające danie, sposób prezentacji a także nazwa – także nawiązująca do Dalekiego Wschodu – krainy herbaty. To wszystko dało efekt doskonały – sprawdzony w kuchni jednej z jurorek! Werdykt został podjęty jednogłośnie!" /Durszlak.pl/

Podczas weekendowego spaceru po kucharskim Internecie natrafiłam na konkurs organizowany przez jedną z moich ulubionych herbat:
Treść wprawiła w ruch pokłady mej wyobraźni, gdyż zadaniem jest użycie herbaty podczas tworzenia różnych potraw - nie koniecznie deserów. Oczywiście znane mi są lody z dodatkiem herbaty, no nawet ciasteczka można robić z dodatkiem herbaty, o samej w sobie herbacie nie wspomnę. Ale cóż, nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła kombinować. Zaczęłam od zaglądnięcia do swojej szafeczki z herbatą szukając tam natchnienia. Szukałam, myślałam, dumałam i przyszło... wpatrzone w jedną z moich ulubionych herbat z gruszką i figą w roli głównej... Zaraz przyszła kolejna myśl - figi, czyli gorące kraje... Jak gorące kraje to do przyprawy Garam masala było blisko... A to wszystko do czego... Może indyk? Czemu nie! :)



Składniki:
- herbata Irving "Fig & Pear white"
- puszka fig, całe w słodkim syropie
- puszka gruszek w lekkim syropie
- pierś z indyka
- goździki
- przyprawa garam masala
- 1/4 masła
Czas przygotowania: ok 90 min
Przygotowanie:
W piersi robimy kieszonkę na farsz. Farsz: kroimy gruszki i figi w kostkę, dodajemy przyprawę garam masala. Indyka faszerujemy i wykałaczkami zabezpieczamy farsz. W filiżance zalewamy herbatę Irving Fig& Pear white.Na patelni klarujemy masło, dodajemy przyprawę garam masala, następnie dolewamy herbatę (czujecie jaki cudowny zapach? Niczym kuchnia "1001 Nocy..."). Indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym wywarem. Dodatkowo indyka nakłuwamy kilkoma goździkami.Pieczemy w piekarniku w temp. 250 st (góra-dół), pod przykryciem (ja użyłam foli aluminiowej). Następnie zdejmujemy pokrywkę i podpiekamy indyka polewając od czasu do czasu wywarem. Pycha! Smacznego! :)

Komentarze

Aldi pisze…
Fantastyczny pomysł, bardzo mi się podoba :)
Majeczka/Belka pisze…
Bardzo smaczne w dodatku! Serdecznie polecam i dziękuję za odwiedziny! :)
Unknown pisze…
gratulacje!
Joanna pisze…
Muszę się jeszcze sporo nauczyć... Gratuluję!
Agiatis pisze…
Gratuluje:)
NinaJG pisze…
Gratuluję wygranej !
Majeczka/Belka pisze…
Dziękuję bardzo! Nie wierzę - tyle wspaniałych przepisów "rywalek" oglądałam z podziwem... i chyba pierwszy raz coś wygrałam :) Dziękuję bardzo!
Unknown pisze…
Gratuluję :)
Kulinarna Fuzja pisze…
Ja równiez gratuluję ! Przepis niezwykle pomysłowy, nie wpadłabym na taki sposób przygotowania indyka.
Pozdrawiam
Limonka pisze…
Gratulacje! Wspaniały przepis. Na pewno do zanotowania. Dobra robota! Pozdrawiam.
Unknown pisze…
Gratulacje, wygrana się należała, indyk świetnie się prezentuje :)
Aga pisze…
Gratuluję bardzo serdecznie!!!
piegusek1976 pisze…
gratulacje!!!!
panti pisze…
wow! gratulacje :) eszlam i w przepisie sie zakochalam :) zapisuję !!!
BeBe pisze…
Gratulacje..wygląda pysznie;)

Zapraszam do mnie:

www.spalamykilogramy.blogspot.com

Popularne posty