Jabłka z wkładką

Z herbat Irving szczególnie lubię jeszcze jeden rodzaj - Tea Cocktails, Wild Stroberries with a hint of vanilla :). A że znaleziony konkurs niesamowicie poruszył mą wyobraźnię oraz umożliwił zamieszczenie dwóch przepisów - to nie mogło się obyć bez użycia również i tej mieszanki :)

Skoro danie główne już jest to coś i na deser by się przydało. Od pewnego czasu chodzą za mną jabłka, takie z okresu dzieciństwa... Pamiętam, że mama podawała mi jabłko na ciepło, gotowane w wodzie... Pomyślałam, a gdyby tak do tego dodać kilka dodatków?... W tym moje kochane poziomki i wanilię? O wanilię się nie martwiłam, bo to zawsze w domu musi u mnie być :)... Wyzwaniem okazały się  poziomki, które są w obecnej chwili nie do zdobycia. Niestety w mieście takiego luksusu nie znalazłam, nawet wśród mrożonek! W związku z tym niestety przepis trzeba było lekko zmodyfikować... A oto wynik...


Składniki:
- herbata Irving - Tea Cocktails, Wild Stroberries with a hint of vanilla
- 2 jabłka
- 1 mała gruszka
- truskawki (niestety mrożone)
- bakalie: rodzynki i żurawina
- 3 łyżeczki płynnego miodu
- laska wanilii
Jabłka należy przepołowić i usunąć gniazda nasienne. W ich miejsce układamy mieszankę pokrojonej w kostkę gruszki, rodzynek, żurawiny i pestek z wanilii. Na wierz polewamy mieszankę miodem i układamy po kilka truskawek. Herbatę zalewamy gorącą wodą i otrzymanym wywarem podlewamy jabłka umieszczone w naczyniu żaroodpornym i dodajemy laski wanilii, które ostały nam po wyjęciu pestek. Całość przykrywamy i umieszczamy w nagrzanym piecu. Po ok 10 minutach sprawdzamy czy jabłka są gotowe przy użyciu wykałaczki. Kiedy jabłko zmięknie wyjmujemy, przekładamy do mniejszych salaterek i lekko podlewamy wywarem, w którym jabłka się gotowały. Podajemy ciepłe. Słodkie pyszności! Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty