Przechowywanie "zielonego"...

Nie lubię mieć poczucia, że wyrzucam pieniądze w kosz wydane na wszelakie "dodatki" związane z jedzeniem - to oklapnie, to zmarnieje, to zmieni kolor... Często miałam problem z zakupioną pietruszką i koperkiem. Włożone do wody żółkły lub przyjmowały nieapetyczną formę. Któregoś dnia przeczytałam, że wspaniałym sposobem przechowywania koperku, pietruszki i innych zielonych przypraw jest zamrażarka. Próbowałam kilka sposobów... Przechowywania w opakowaniach do zamrażania kostek do lodu, przechowywania w całości i inne... Z czasem wyrobiłam własny sposób. 
W moim wypadku najlepiej sprawdziły się plastikowe pojemniki, do których wkładamy posiekane przyprawy. Ważne, aby umyć je, wysuszyć papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar wody, pokroić, włożyć do pojemnika i zamrozić. 
Potem wystarczy posypać odpowiednią ilością przygotowywaną potrawę... :)

Komentarze

Popularne posty