Bakłażan z pleśniowym nadzieniem

Bakłażan z szynką, pieczarkami i serem pleśniowym...



Uwielbiam ser pleśniowy! Aż sama się sobie dziwię, kiedy tylko przypomnę sobie mój stosunek do niego jeszcze kilka lat wcześniej... No cóż, człowiek musi dorosnąć do niektórych smaków - takie jest moje zdanie... Tym razem proponuję wam nieco wegetariańskie danie... Zapraszam...

Składniki:
- 1x bakłażan
- 1x cebula
- 8x średnich pieczarek
- szynka
- ser pleśniowy - niebieski
- pieprz czarny
- margaryna
Przygotowanie:
Bakłażan przekrawamy na pół i wydążamy - wszystko dobrze posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. 
Na patelni, na margarynie, podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy opłukany, pokrojony w kostkę bakłażan (tą wydrążoną część). Szynkę kroimy w paski i dodajemy. Pieczarki kroimy w kostkę. Wszystko doprawiamy pieprzem.
Bakłażan opłukujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Wypełniamy farszem i posypujemy serem pleśniowym. Piekarnik nagrzewamy na 250 st. C, góra-dół. Bakłażan wkładamy do żaroodpornego naczynia i nakrywamy. Pieczemy, aż bakłażan zmięknie, a ser się roztopi.

Komentarze

Popularne posty