Bezmięsna ogórkowa

Zupa ogórkowa bez dodatku mięsa...


Jedna z moich ulubionych zup z racji smaku - od małego uwielbiam ogórki kwaszone... Pamiętam jeszcze te, którymi częstowała mnie babcia - te dopiero były kwaskowate :) A woda z ogórków... mogłam ją pić przez słomkę jak najwspanialszy koktajl...

Składniki:
- ziemniaki
- marchewki
- pietruszka
- 1/4 selera
- 5-6 ogórków kwaszonych
- liść laurowy, ziele angielskie, koperek, cukier, pieprz
- sól do dosolenia lub szklanka wody z ogórków
- śmietana 
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Warzywa obieramy. Marchewkę tniemy na talarki, ziemniaki w grube kwadraty lub ósemki, pietruszkę w talarki (jeśli ktoś lubi) lub rozkrajamy końcówkę na 4 części. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do moment, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wtedy dodajemy ogórki starte na tarce o grubych oczkach. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy trochę zupy - mieszamy i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Dodajemy koperek i jeszcze chwilę gotujemy. Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty