Orzechowe pappardellki
Makaron z suszonymi pomidorami, soczystym kurczakiem
oraz chrupkimi orzeszkami zalanymi pyszną śmietanką...
Kolejna z potraw zaczerpnięta od znajomych. Przecudowny smak suszonych pomidorów, śmietany i orzechów... Zakochałam się od pierwszej zawartości widelca...
Składniki:
- makaron papardelle
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 250 ml śmietany 18%
- ok. 5 suszonych pomidorów
- duża garść łuskanych orzechów włoskich
- ocet balsamiczny
- mały pęczek natki pietruszki
- olej
- parmezan
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w drobne kawałki lub paski i przyprawiamy solą i pieprzem. Mocno przysmażamy na odrobinie oleju i zalewamy mięso śmietaną, dodajemy pomidory pokrojone w paski i pokruszone orzechy.
Całość pogotujemy jeszcze chwilkę, następnie dodajemy odcedzony makaron, ocet i posiekaną natkę pietruszki (zostaw 2-3 listki dla dekoracji). Mieszamy wszystko i próbujemy - w razie potrzeby doprawiamy pieprzem czy solą.
Osobiście potrawa podoba mi się podana w garnku, posypana parmezanem i przybrana pietruszką tak, aby każdy mógł sobie brać ile chce. Można ją również podać tradycyjnie w talerzach.
Ciekawostka:
Orzechy najlepiej rozdrobnić wałkiem do ciasta. Aby orzechy nie strzelały nam po całej kuchni wsypujemy je do woreczka, który wałkujemy wraz z zawartością.
Smacznego :)
Komentarze