Owoce w słodkim cieście

Słodkie gruszki z nadzieniem otoczone chrupiącą skorupką ciasta...


Bardzo pyszny, słodki deser. Jest to świetna propozycja dla naszych gości będących na diecie - pomimo ograniczeń żywieniowych próbują :) Wymaga nieco przygotowań, ale smak Wam to wynagrodzi!

Składniki:
- 6 gruszek
Ciasto:
- 30dag mąki
- 22dag margaryny
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1/2 szkl cukru pudru
Farsz:
- 1 łyżka rumu/wódki
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 białko (do posmarowania ciasta przed włożeniem do piekarnika)
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicy (2-3 łyżki odkładamy na bok stolnicy). Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy żółtka, cukier puder i sól - dalej siekamy, aż składniki się połączą. Ciasto szybko wyrabiamy podsypując odłożoną mąką. Robimy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
W tym czasie gruszki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż (aby został ogonek) i wyjmujemy gniazda nasienne. Rodzynki zalewamy alkoholem, następnie mieszamy z orzechami, migdałami (pokruszonymi) i miodem. Gruszki napełniamy nadzieniem i szczelnie zamykamy w całość.
Ciasto dzielimy na 6 części, każdą należy rozwałkować, następnie owinąć szczelnie gruszkę - ogonek ma wystawać :). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Białko lekko ubijamy. Blachę smarujemy margaryną (papier do pieczenia też dobrze podsmarować), układamy gruszki. Każdą smarujemy białkiem.
Pieczemy ok 20-30min na złoty kolor w piekarniku 180st.C. 
Smacznego! :)

Komentarze

K+E pisze…
jak pięknie wyglądają!
Maggie pisze…
Wspaniale wygladaja, no i wcale nie takie grzeszne!
Majeczka/Belka pisze…
I pysznie smakują! A do tego z tymi dodatkami są bardzo syte :)
Majeczka/Belka pisze…
Prawda? Można się skusić :)

Popularne posty