Ryż z warzywami (Kuchnia karaibska, Kuchnia kreolska)

 


Na karaibach je się ryż z warzywami w różnych postaciach i połączeniach. Poniżej jeden z przykładów takich połączeń. Do tego zazwyczaj jest dodatek mięsny lub mięso dodawane jest bezpośrednio do tej mieszanki. Z racji konieczności pogodzenia naszych obu światów u nas część z warzywami przyrządzana jest osobno.

Składniki:

szklanka ryżu białego

cebula

oliwa

puszka kukurydzy

puszka zielonego groszku

sól pieprz

Przyrządzenie:

Ryż płuczemy około 3 razy. Zalewamy wodą na wysokość jednego 1-2 cm ponad poziom ryżu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy.

Kukurydzę i groszek odcedzamy.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie, na dużej patelni, aż do zrumienienia. Dodajemy ryż, kukurydzę i groszek. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty