Ryż z warzywami (Kuchnia karaibska, Kuchnia kreolska)
Na karaibach je się ryż z warzywami w różnych postaciach i połączeniach. Poniżej jeden z przykładów takich połączeń. Do tego zazwyczaj jest dodatek mięsny lub mięso dodawane jest bezpośrednio do tej mieszanki. Z racji konieczności pogodzenia naszych obu światów u nas część z warzywami przyrządzana jest osobno.
Składniki:
szklanka ryżu białego
cebula
oliwa
puszka kukurydzy
puszka zielonego groszku
sól pieprz
Przyrządzenie:
Ryż płuczemy około 3 razy. Zalewamy wodą na wysokość jednego 1-2 cm ponad poziom ryżu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Kukurydzę i groszek odcedzamy.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie, na dużej patelni, aż do zrumienienia. Dodajemy ryż, kukurydzę i groszek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe. Smacznego!
Komentarze