Schab w pomidorach...

Potrawa zaskakująca smakami... 
W pierwszym momencie poczujesz smak miękkiego schabu i pomidorów... 
Zaraz potem odkryjesz smak mozzarelli zmieszanej z pesto z bazylii 
oraz suszonych pomidorów... 



Składniki:
- schab - sznycle
- puszka pomidorów
- 5-6 suszonych pomidorów
- duża kulka mozzarelli
- słoiczek pesto bazyliowego
- ok. 1/2 szkl. wody do podlania
- kilka ząbków czosnku
- cebula
- zioła włoskie: bazylia, majeranek, rozmaryn, cebula, tymianek, cząber, czosnek, liście laurowe, papryka (słodka)
- sól, pieprz
Marynata: sól, pieprz, sok z cytryny, olej
Przygotowanie:
Do tej potrawy przygotowuję się zawsze dzień wcześniej marynując sznycle schabowe w marynacie.
Następnie każdy sznycel rozbijamy, smarujemy pesto, posypujemy mozzarellą i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Smażymy na oleju z każdej strony i odkładamy do żaroodpornego naczynia. Następnie na tej samej patelni należy zeszklić cebulę i czosnek drobno posiekane. Zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy wodę. Gotujemy chwile doprawiając solą, pieprzem i ziołami. Przygotowanym sosem zalewamy roladki. W naczyniu wstawiamy schab do piekarnika, aby się poddusił. Kiedy całość zacznie wrzeć - roladki są gotowe do podania :) Smacznego!

P.S. Zdjęcie wybaczcie, ale tak szybko zawartość znikała, że nie było czasu na detale :)

Komentarze

Popularne posty