"Mecz do jednej bramki"

"Mecz do jednej bramki" czyli przepyszne pieczone pierożki, 
które jeśli zaczniesz - nie możesz przestać jeść...


No i nastał kolejny etap konkursu na KULINARNY BLOG 2012. Tym razem jest to przekąska na ciepło z dodatkiem masła czosnkowego lub lekko solonego Lurpak, przygotowana z myślą o kibicach i ich spotkań podczas licznych meczy.
Kibicuję Polsce w związku z tym chciałam, aby mój przepis miał smak Polski... Szukając charakterystycznych smaków na myśl przyszły mi suszone grzyby leśne, mięso i kasza gryczana. Zaglądając do pojemniczka z suszonymi grzybami przyszła kolejna myśl, aby udusić je w czerwonym winie. Z racji tego, że ma to być przekąska pomyślałam o pieczonych pierożkach, które można wziąć w rękę i zagryzać. A że mają być to pierożki to jako mięsny dodatek posłużyło mi mięso mielone z szynki. Pełną rozpiskę składników oraz szczegółowe przygotowanie możecie zobaczyć poniżej...

Ciasto:
- 450g mąki krupczatki
- 1 łyżka soli
- 1 saszetka suszonych drożdży
- 275ml letniej wody
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Farsz:
- 80g grzybów suszonych
- 1/2 masła lekko solonego Lurpak
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- przyprawy: 2 łyżki świeżego tymianku, 2 łyżeczka ciemnobrązowego cukru, sól, pieprz.
- 100ml wytrawnego czerwonego wina
- 250g mięsa mielonego z szynki
- 1 torebka kaszy gryczanej
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, następnie zalewamy wodą i czekamy, aż nasiąkną. Gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy i kroimy w kostkę.
Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie, odcedzamy.
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy. Następnie pozostawiamy przykryte ściereczką zajmując się dalej farszem.
Na patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy połowę posiekanej cebuli oraz połowę czosnku i smażymy do momentu zarumienienia. Dodajemy grzyby i na średnim ogniu smażymy do momentu wchłonięcia masła. Dolewamy wino. Dodajemy tymianek, cukier, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy bez przykrycia ok. 10 min. 
Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy pozostałą cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Dodajemy grzyby i kaszę - wszystko mieszamy. Doprawiamy, jeśli istnieje taka konieczność.
Piekarnik nagrzewamy do 220st.C. Z przygotowanego wcześniej ciasta tworzymy wałeczek i dzielimy na części. Z każdego kawałka robimy kulkę, rozpłaszczamy i rozwałkujemy na wielkość dłoni. Na środek nakładamy farsz, zwilżamy brzeg i zagniatamy. 
Pierożki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy pędzelkiem maczanym w wodzie i pieczemy ok 20 min, aż ciasto dobrze wyrośnie i nabierze złotego koloru. Podajemy gorące. Smacznego! :)

Komentarze

Karmel-itka pisze…
niestety, przegraliśmy.
ale na pocieszenie taką przekąskę poproszę ;] pysznie wygląda!
Majeczka/Belka pisze…
Niestety tak, ale przekąskę gorąco polecam! Cały mecz się zajadaliśmy i mimo iż brzuchy już były pełne - przestać nie mogliśmy... :)

Popularne posty