Papryka faszerowana

Papryka faszerowana ryżem, pietruszką i serem żółtym...


Dodatek do mięs, ryb lub jako samodzielne danie. Dzisiaj miałam ochotę na coś innego niż ziemniaki i... zwyczajnie ugotowany ryż... stąd pomysł na faszerowaną paprykę :)

Składniki:
- 2x papryka
- 1x woreczek ryżu
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- ok. 3 łyżki pietruszki zielonej
- starty ser żółty (ilość według uznania)
- pieprz czarny, czosnek
Przygotowanie:
Papryki myjemy i wycinamy gniazda nasienne. Ryż gotujemy, odcedzamy, mieszamy z przecierem, pietruszką, startym serem żółtym, pieprzem i czosnkiem. Farszem napełniamy papryki i wkładamy je do żaroodpornego naczynia, nieco podlewając wodą. Papryki przykrywamy i wkładamy do piekarnika 250st. C. Kiedy papryka zmięknie zdejmujemy pokrywkę, papryki posypujemy odrobiną żółtego sera i pozostawiamy odsłonięte w piekarniku do momentu zarumienienia. Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty