Schab kanapkowy

Schab ze śliwkami, w oliwie z miodem i przyprawami...


Ostatnimi czasy łapię się na tym, że bardzo trudno jest mi znaleźć dobrą wędlinę - smaczną, a w szczególności taką, która  nie zrobi się zaraz śliska i zmieni kolory...
W związku z tym, jakiś czas temu postanowiłam, że wędliny sama będę sobie robiła i oto jedna z mych pierwszych propozycji - schab ze śliwkami, natarty miodem i przyprawami...

Skład:
- 1 kg schabu bez kości
- 2 łyżki miodu płynnego
- śliwki suszone
- olej z oliwy
- przyprawy: czosnek, cebula, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Schab myjemy i przygotowujemy, nacinamy z góry otwory w których umieszczamy suszone śliwki, następnie nacieramy solą. Polewamy oliwą i miodem, następnie dodajemy przyprawy i mocno nacieramy mięso z każdej strony. Wstawiamy do lodówki na min 1 h. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, góra-dół. Następnie wyciągamy mięso, wkładamy do brytfanki, podlewamy odrobiną oliwy i umieszczamy w piekarniku przykrywając folią aluminiową, aby nie wyschło. Pieczemy  1h na 1 kg mięsa. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie w postaci folii. Po odpowiednim czasie sprawdzamy przekrawając mięso. Jeśli jest upieczone wyjmujemy z piekarnika, owijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia, jako wędlinę lub podajemy bezpośrednio w grubszych plastrach jako danie gorące. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty