Calzone z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie faszerowane mięsem mielonym...



Dzisiaj na pytanie - co byś zjadł na obiad? Usłyszałam - Mięso mielone w cieście francuskim... Proszę bardzo! Widok zaskoczenia na twarzy był bezcenny :) 

Składniki:
porcja ciasta francuskiego
ok 100-150g mięsa mielonego
pieprz, sól, tymianek do smaku
mała cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżej pietruszki
margaryna do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Wszystko podsmażamy na patelni, kiedy się zarumieni dodajemy mięso mielone. Dodajemy przyprawy i pietruszkę. Całość wykładamy na ciasto, sklejamy brzegi poprzez zrolowanie i zagniecenie. Górę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 200 st i pieczemy do momentu zarumienienia. Następnie przewracamy calzone na drugą stronę i pieczemy ponownie po wcześniejszym nakłuciu widelcem. Kiedy druga strona się zarumieni - calzone jest gotowe. Ja podałam je z dodatkiem kalafiora. Polecam! :)

Komentarze

Popularne posty