Ogórki małosolne


Chodziły za mną od jakiś 2 tygodni, czyli od momentu, kiedy zobaczyłam, że  już w sprzedaży. Poszłam na    łatwiznę i kupiłam ogórki oraz gotowy pęczek z chrzanem, czosnkiem i koprem.
Ogórki umyłam, obcięłam końcówki. Do umytych słoików powkładałam koper, czosnek i chrzan. Następnie poukładałam równo ogórki i przykryłam je koprem. Do wrzątku, zachowując zasadę 1l wody = 1 łyżka soli, wsypałam sól, wymieszałam i poczekałam aż ostygnie. Osoloną wodę wlałam do słoików i zakręciłam wieczka. Odstawiłam w miejsce, gdzie spokojnie mogą sobie "kipieć" :)
Teraz wystarczy poczekać :)...

Komentarze

Dusia pisze…
też muszę w końcu zrobić :)
Majeczka/Belka pisze…
Motywuję zatem :) Dziękuję za pozostawiony komentarz:)
kulinaria margo pisze…
po jakim czasie sa gotowe ?
Majeczka/Belka pisze…
Mariola, wszystko zależy jakie lubisz. Mój chłopak uwielbia takie na 1-y (około 24h od zrobienia), góra 2-gi dzień. Ja wolę takie 3-4 dniowe, a jeszcze bardziej i te późniejsze. Jeśli robisz do słoików, to przygotuj sobie jeden mniejszy. Otwórz go sobie po około 2 dniach. Jeśli nie będą według Ciebie gotowe zakręć i jeszcze poczekaj :) Pochwal się jak poszło. Osobiście polecam zakupić ogórki gdzieś na targu, niż w sieciówkach. Pozdrawiam, dziękuję za pozostawiony komentarz i czekam na wyniki. :)

Popularne posty