Warzywa w piwnej tempurze

 Warzywa w chrupiącej piwnej skorupce z dodatkiem sosu sojowego...



Od dawna miałam ochotę spróbować zrobić warzywa w tempurze. Z racji banalnych składników wybrałam tempurę piwną. Wyszła wyśmienita i chrupiąca. Jako warzywa wybrałam pieczarki, brokuły i paprykę, ale spokojnie możecie użyć innych dostępnych. Serdecznie polecam!

Składnik tempury:
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
surowe warzywa
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie
Warzywa myjemy, kroimy paprykę w słupki, pieczarki obieramy ze skórki, brokuł dzielimy na części. W misce mieszamy piwo, mąkę i sól. Warzywa maczamy w tempurze i wkładamy do gorącego oleju na około 2-3minuty. Wyjmujemy na ręcznik papierowy (aby odsączyć nadmiar tłuszczu), dopiero potem przekładamy na właściwy talerz. Smacznego!

Komentarze

Anonimowy pisze…
Witam po pólnocy, podoba mi sie ta piwna tempura! Kiedyś u przyjaciól we Francji, jadłam podobnie przygotowane (chyba) cukinie pokrojone wzdłóż, na cienkie płaty. Były przepyszne! Na pewno spróbuję to powtórzyć w/g Twojego pomysłu. Tylko co z tym sosem sojowym, i jakim? Pozdrawiam, Melisa.
Majeczka/Belka pisze…
Witam Cię Meliso,
sos sojowy mamy kupny, gotowy w dwóch odmianach różniących się ilością zawartej soli. Kupisz go w każdym większym sklepie, gdyż jest bardzo popularny.
Konkretnie do tego przepisu użyłam:
KIKOMAN z zieloną zakrętką (43% mniej soli w stosunku do standardowego). Życzę powodzenia - daj znać jak wyszło... Pozdrawiam. Belka :)

Popularne posty