Pieczona biała kiełbasa

Biała kiełbasa zapiekana w musztardzie francuskiej z dodatkiem białego wina


Składniki:
- surowa biała kiełbasa, którą formujemy w ślimaki za pomocą wykałaczek
- olej do smażenia
- kilka plastrów wędzonego boczku
- 1 duża cebula pokrojona w krążki
- 100g obranego czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki
- 150ml białego wina
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Kiełbasę smażymy na oleju z obu stron, aż się lekko z każdej zrumieni. Kiełbasę należy wcześniej delikatnie ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy boczek. Nastepnie dodajemy cebulę, a kiedy lekko zmięknie dodajemy do całości czosnek. Wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego, pokrywając kiełbasę. 
Wino mieszamy z musztardą i polewamy całość. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec ok. 20min. 
Kiełbaski podawać z bagietką. Ja tym razem podałam z młodymi ziemniaczkami, które wstępnie podgotowane "podrzuciłam" do naczynia żaroodpornego, aby przeszły aromatem kiełbasek.

Przepis z magazynu "Sól i pieprz" styczeń-luty 2013. Uwaga: z powodu bardzo słonej musztardy nie dodałam tutaj soli oraz z powodu dobrze przyprawionej pieprzem białej kiełbasy nie używałąm również pieprzu. Całość komponowała się wyśmienicie i pomimo nie użycia w przepisie obie przyprawy były bardzo wyczuwalne.

Komentarze

Nashelly pisze…
Bardzo lubię białą kiełbaskę ;) Zapiekana w winie z pewnością nabiera szlachetnego aromatu ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
omlety pisze…
smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)

Popularne posty