Chleb prosty pszenny razowy (z automatu, z wypiekacza)




Składniki (według kolejności dodawania):
550 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki oliwy
1,5 łyżeczki soli
550 g mąka pszenna razowa - Melvit
7 g suszonych drożdży

Przygotowanie (według kolejności wykonywania): 
Składniki dodajemy do foremki według powyższej kolejności. 
Ustawiamy wypiekacz na 1 program, 1000g, wypieczenie średnie.
Po zakończeniu pracy urządzenia wyjmujemy mieszadła hakiem dołączonym do wyposażenia urządzenia, a chleb odstawiamy na kratkę dając mu wystygnąć.

***

Uwagi dla początkujących!
Nie we wszystkich przepisach, dostępnych w Internecie, podana jest zależność, nieznana dla osób początkujących, mianowicie - każdy rodzaj mąki inaczej wchłania wodę. Wyrobione przez automat ciasto ma mieć konsystencję lekko zwartą i ładnie wyrastać. Jeśli w trakcie drugiego mieszania widzisz, że ciasto nadal jest w postaci granulek lub produktów sypkich - dodaj wodę, do momentu, aż będzie miało formę opisaną powyżej. 

Powyższy przepis dla mąki pszennej nie razowej będzie wyglądał tak:

300 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki oliwy
1,5 łyżeczki soli
550 g mąka pszenna
7 g suszonych drożdży

Komentarze

Popularne posty