Ciasto na pizzę włoską (Kuchnia włoska)


Ciasto na pizzę włoską, według włoskiej receptury. Ciasto, które zawsze wychodzi. Można je rozwałkować na cienko lub grubo. 

Składniki ciasta:
0.5kg mąki
1 łyżka oliwy
40g drożdży
1 szkl. ciepłej wody
szczypta soli

W szklance ciepłej wody (uwaga! Woda nie może być gorąca, jedynie ciepła) rozpuszczamy drożdze. Mąkę, sól, oliwę, wodę z rozpuszczonymi drożdżami dajemy do miski. Wszystko mieszamy, albo ręcznie, albo mechanicznie do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Po około pół godzinie ciasto powinno być już wyrośnięte. Całość wyjmujemy na blat. Ciasto dzielimy na części w zależności od ilości sztuk pizzy, jakie chcemy mieć. Następnie ciasto rozwałkowujemy na wymiar posiadanej blachy lub inny pożądany. Zarówno możemy wykonać pizzę na cienkim, jak i na grubym cieście - w zależności od własnych upodobań.

Włoska pizza zawiera mało składników - im mniej tym lepiej. Natomiast w przypadku tej pizzy, jeśli chcecie, aby była bardziej bogata - nie ma problemu. Z przepisu korzystam już wiele lat i nie zdarzyło się, aby nie wyrosła, przytłoczona nawet dużą ilością sosu. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty