Sałatka ziemniaczana na ostro




Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
mały koncentrat pomidorowy
garść świeżej mięty
1 sztuka lub 1 łyżeczka chili
4 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżeczka brązowego cukru
pół pęczka natki pietruszki
1 sztuka cytryny
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w koszulkach, obieramy i kroimy, w zależności od ich wielkości - w większą kostkę lub mniejsze łódeczki. Cebule kroimy w kostkę. Miętę, natkę pietruszki i chili siekamy. Cytrynę wyciskamy. W dużej misce łączymy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą do smaku.

Ważnym elementem jest pozostawienie sałatki, aby składniki się przegryzły, celem wyostrzenia ostrości i zaskakującej kompozycji smaków.

Komentarze

Popularne posty