Tarta z tuńczykiem (Kuchnia karaibska, Kuchnia kreolska)


Tarta z tuńczykiem, czyli karaibska przekąska. Danie to jest serwowane bardzo często na karaibskim stole i przyznaję, że jest bardzo pyszne. Jest to jedno z ulubionych dań mojego Pirata, więc zarówno dla niego, jak i dla mięsnej części mojej rodziny wykonuję je przy każdej okazji spotkań rodzinnych. Można je stosować, jako danie na obiad lub kolację. Wszyscy się nim zajadają. Smacznego!

Składniki:
1 cebula
4 ostre papryczki
1 tuńczyk w sosie własnym
1 jajko
1 mały kubek śmietany
tarty ser
sól 
pieprz

gotowe ciasto na tartę
olej do smażenia

Przygotowanie (według kolejności wykonywania):
Ciasto na tartę rozwijamy i wykładamy na formę. Widelcem nakłuwamy ciasto i odkładamy na bok. 
Piekarnik włączamy - termoobieg, 250 stopni. 
Śmietanę, pieprz, sól i jajko mieszamy w miseczce. Odstawiamy na bok.
Cebulę tniemy i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone drobno papryczki. Tuńczyka odsączamy i dodajemy na patelnię. Po chwili wyłączamy palnik i zdejmujemy patelnię z ognia.
Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę śmietany, jajka i przypraw. Dodajemy garść startego sera. 
Całość wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto. Rozprowadzamy zawartość równomiernie po całej formie. Posypujemy na koniec startym serem. 
Wstawiamy do piekarnika do momentu, aż ciasto będzie upieczone na brzegach, a masa ścięta.

Komentarze

Popularne posty