Tortilla de patatas (Kuchnia hiszpańska)


Tortilla de patatas toobowiązkowy punkt kulinarny Hiszpanii. Zakochałam się od pierwszego kęsa. Jest dla mnie obowiązkowym daniem, którym muszę za każdym razem uraczyć się będąc w którejkolwiek części Hiszpanii. Szczególnie pokochają ją miłośnicy ziemniaków w każdej postaci. Robi się ją bardzo szybko. W Hiszpani jadana jest jako przekąska. Często podawana również, jako kanapka w długiej bułce. Takie śniadanie, plus kawa, było wspaniałym początkiem dnia, na który się czekało już od wieczora.

Składniki:
3 duże ziemniaki
2 cebule
4 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę o bokach około 1 cm. Smażymy pod przykryciem na patelni w dużej ilości oleju lub w głębokim oleju. Kiedy ziemniaki zmiękną dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy pokrywką. Po około 15 minutach zdejmujemy z ognia. Odcedzamy łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Dajemy chwilę, aby ostygły. 
Jajka rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy wcześniej odłożone ziemniaki z cebulą. Wylewamy zawartość miski na patelnię z oliwą. Całość smażymy na małym ogniu, aż nabierze koloru złotego. Przy pomocy talerza lub pokrywki patelni, obracamy placek celem usmażenia drugiej strony. Staramy się nie smażyć go zbyt długo, aby nie był zbyt suchy. Smacznego!




Komentarze

Popularne posty