Ciasto cytrynowe (z automatu, z wypiekacza)


Bardzo pyszne ciasto, które dzięki wypiekaniu w automacie - praktycznie robi się samo. Bardzo puszyste i aromatyczne, z wyraźnie wyczuwalną nutą cytryny. Smacznego!

Składniki (według kolejności dodawania): 
5 jajek 
300 g cukru kryształu 
180 g masła bardzo miękkiego
450 g mąki pszennej przesianej
3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 cytryny
szczypta soli

Przygotowanie (według kolejności czynności):
Jaja, cukier i sól miksujemy mikserem przez 5 minut do otrzymania puszystej masy. Mieszaninę przelewamy do automatu, dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z cytryny. 
Automat załączamy na program ciasto słodkie około 1.50 h, wybieramy wagę ciasta na 1000g i jasny kolor skórki. 
Po upieczeniu wyciągamy ciasto jeszcze ciepłe z formy i studzimy na kratce.



i dostosowany do własnych potrzeb. Między innymi zmniejszona ilość soku z cytryny, zmieniony czas pieczenia i gramatura ciasta.

Komentarze

Popularne posty