Rosół wegański


Pyszny, bogaty w smaku. Można go przygotować jako formę zupy, podaną z makaronem lub stosować jako napój podawany w kubku na gorąco.

Składniki:
1/4 selera
1 por
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 cebula
1 czosnek
4-5 ziaren ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
sól
pieprz
woda
1 łyżka oliwy jeśli lubicie efekt "oczek" (ja osobiście tego składnika nie dodaję)

Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Por, cebula i czosnek opłukujemy. Por ewentualnie tniemy na 2-3 części, tak, aby zmieściły nam się do garnka.
Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na najwyższym ogniu do momentu zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na delikatne gotowanie.
Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól.
Pozostawiamy chwilę do przegryzienia się smaków.


Komentarze

Popularne posty