Keks
Przepis bardzo stary. Wygrzebany z podniszczonego zeszytu, gdzie jako mała dziewczynka, krzywym pismem, zapisywałam co mama robi w kuchni. Przepis sprawdzony. Keks wygląda pysznie i rozchodzi się w mgnieniu oka.
Składniki (według kolejności dodawania):
150 g cukru
3 jajka
150 g mąki (przesianej)
150 g różnych bakalii (trochę zostawiamy do dekoracji)
Przygotowanie:
Piekarnik włączyć góra-dół na 175 stopni. Przygotowujemy środkową półkę do pieczenia.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok.
Bakalie, jeśli jest taka potrzeba - mieszamy z mąką, aby się nie sklejały i odstawiamy na bok.
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i starannie utrzeć. Następnie dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Całość wlewamy do keksówki i wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia uzależniony od piekarnika - około 40-55 minut.Wykałaczką sprawdzamy od czasu do czasu wypieczenie.
Czekamy, aż keks ostygnie. Całość dekorujemy lukrem i bakaliami.
Komentarze