Magdalenas (Kuchnia hiszpańska)

 


Bardzo prosty przepis na hiszpańskie Magdalenki o bardzo świeżym, cytrynowym aromacie. Muffinki są bardzo słodkie i bardzo puszyste. Wspaniały dodatek do podania jako słodkość do kawy.  Magdalenas hiszpańskie od francuskich różnią się użyciem rodzaju tłuszczu - w hiszpańskich używamy oliwy, we francuskich masła.

Składniki:
4 duże jajka (ważymy je w skorupkach)
ok 250 g cukru (odliczamy tyle ile ważyły jajka w skorupkach)
ok. 250 g mąki (odliczamy tyle ile ważyły jajka w skorupkach)
250 ml oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
skórka otarta z jednej cytryny (umytej i wyparzonej)

Przygotowanie:
Piekarnik góra-dół nagrzewamy do 180 stopni.
Cytrynę myjemy, wyparzamy i ścieramy skórkę na tarce. 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i odstawiamy na bok.
Jajka ważymy w skorupkach. Odliczamy tyle samo cukru i mąki, co ważyły jajka.
Mąkę przesiewamy przez drobne sitko, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Odstawiamy na bok.
Jajka wbijamy je do miski. Dodajemy do nich cukier. Krótko miksujemy, na tyle aby składniki dobrze się wymieszały. Wlewamy oliwę i krótko mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. 
Ciasto wlewamy do przygotowanych papilotek do 2/3 ich wysokości. Posypujemy z wierzchu, delikatnie cukrem.
Pieczemy około 20-25 min. Pieczemy do momentu osiągnięcia złocistego koloru.

Komentarze

Konesso pisze…
Takie ciasteczka zawsze świetnie się w naszym biurze sprawdzają. Idealne do popołudniowej kawy :) Pozdrawiamy!

Popularne posty